Hoe houd je sieraden mooi

Mooi houden van zilveren sieraden

Wie zilveren sieraden draagt, wil uiteraard dat deze mooi blijven. Zilver kan echter na een tijdje enigszins verkleuren en donkerder (zwart) worden. Dat is helaas niet te voorkomen. Die verkleuring kan komen door zuren in de lucht of andere chemische reacties. Bijvoorbeeld door schoonheidsproducten zoals make-up, haarspray en parfum. Ook de zuurgraad van de huid draagt bij tot het verkleuren van je zilveren sieraden. Gelukkig zijn er vele simpele en goedkope oplossingen om je sieraden weer zo goed als nieuw te laten schitteren. Daarom enkele praktische tips.

Schoonmaaktips

Dompel je zilveren sieraden in een lauw sopje met een beetje afwasmiddel zoals Dreft. Laat even inwerken en borstel je sieraad met een zachte tandenborstel (babytandenborstel) voorzichtig schoon. Afspoelen en voorzichtig droog wrijven met een zachte doek en ziedaar een prachtig resultaat.

Een andere mogelijkheid is om je sieraden een zilverbadje te geven. Niet gratis, want je dient hiervoor een speciale reiniger te kopen bij een juwelier. Bijvoorbeeld Hagerty Silver Clean. Conform de instructies heel kort in het badje houden en ze zullen er absoluut van opknappen. Zo'n zilverbadje is overigens niet aan te raden voor zilveren sieraden die kunstmatig gedeeltelijk donker gemaakt (geoxideerd) zijn om ze juist oud te laten lijken. Daar zou dan dat speciaal beoogde effect verloren gaan.

Gouden sieraden

Alhoewel sieraden van goud minder snel vies of vet worden dan zilveren sieraden, kan het nog steeds gebeuren dat goud er na verloop van tijd minder mooi uit ziet. Goud reageert op vergelijkbare manier als zilver. Goud wordt echter na verloop van tijd niet zwart maar mogelijk wel wat meer rood of koperkleurig. Je kunt gouden sieraden prima schoonmaken met een lauw sopje met wat afwasmiddel erin en een heel zachte tandenborstel. Ook heeft Hagerty een reinigingsbadje met de naam Hagerty Jewel Clean speciaal voor gouden sieraden, maar dat eveneens gebruikt kan worden voor platina en juwelen met edelstenen zoals diamanten, robijnen en saffieren.

Sieraden met stenen

Als je sieraden met (edel)stenen wilt schoonmaken moet je voorzichtig te werk gaan. Want stenen kunnen kwetsbaar zijn voor bepaalde stoffen en chemicaliƫn. Hagerty Jewel Clean biedt in veel gevallen een goede oplossing, maar lees daarvoor eerst de instructie goed door. Want het is niet voor alle soorten stenen geschikt. Vraag bij twijfel advies aan je juwelier.

Wanneer sieraden af doen

Als je sieraden draagt is het aan te raden die af te doen voordat je bijvoorbeeld gaat schoonmaken of gaat sporten, zwemmen of baden. En doe voor het uitgaan pas je sieraden om als je zelf helemaal verzorgd bent. Op deze manier komen je sieraden het minst in aanraking met cosmetica en blijven ze langer stralen.

In sieradendoosje bewaren

Als een sieraad niet wordt gedragen, bewaar het dan bij voorkeur apart in het sieradendoosje waarin het oorspronkelijk verpakt was.